Retragerea unor antiepileptice de pe piață

6

Retragerea unor antiepileptice de pe piață – o amenințare pentru pacienții cu epilepsie

Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare trage un semnal de alarmă cu privire la retragerea de pe piața din România a mai multor medicamente antiepileptice, ca urmare a nivelului ridicat al taxei clawback.

„Am fost anunțați de mai multe companii farmaceutice că, din primele luni ale anului 2015, nu mai pot susține vânzarea acestor medicamente în România, astfel că ele vor mai fi disponibile doar până la epuizarea stocurilor din farmacii”, afirmă Adela Chirică, președintele Asociației pentru Dravet și alte Epilepsii Rare.

Lipsa de continuitate în tratamentele antiepileptice este o problemă foarte gravă, pacienții cu epilepsie care sunt nevoiți să ia zilnic astfel de medicamente riscând reluarea crizelor în cazul în care le întrerup brusc.

„Vă dau exemplul unui copil cu Sindromul Dravet, o formă rară și incurabilă de epilepsie. Tratamentul standard pe care îl ia un astfel de copil este compus din trei-patru antiepileptice, iar crizele pe care le face chiar și în aceste condiții îi pot pune viața în pericol. Din aceste patru medicamente, unul oricum nu se comercializează în România, pentru că producătorul farmaceutic nu are interes, din cauza prețului mic, iar alte două vor fi retrase de pe piață în 2015. Este o situație absolut disperată”, a completat Adela Chirică.

Reprezentantul organizației care militează pentru drepturile pacienților cu forme rare de epilepsie a mai arătat că, deși unii medici recomandă cu lejeritate schimbarea medicamentului sau a formei de administrare la antiepileptice, păstrând substanța de bază, mulți aparținători ai bolnavilor spun că, la cea mai mică modificare, pot apărea reacții nedorite sau adverse. „Vorbim, prin urmare, de pacienți captivi ai firmelor de medicamente, care, în situația de față, rămân fără un tratament adecvat/corespunzător, din cauza unor interese comerciale”, a spus Chirică.

Ea a adăugat că, din păcate, asociația are semnale că urmează să se retragă de pe piață și alte antiepileptice, în condițiile în care, din cauza taxei clawback, veniturile companiilor farmaceutice sunt tot mai mici.

6 Comments

 1. Sophie

  Este groaznic ce se intampla!!! Nu pot sa cred asa ceva! Adele, imi poti trimite si mie (pe email) te rog lista aceasta cu medicamentele care se vor retrage? Nu putem face nimic? Vreo petitie sau ceva de genul acesta? Multumesc mult….

 2. Ion

  Buna ziua,
  Este exagerata panica cu retragerea acestor medicamente. Au ramas alternative viabile pe piata precum Topilex si Convulex .Nu va ramane niciun pacient fara tratament.

  • Dravet Romania

   Buna ziua!
   Va multumim pentru preocupare si va asiguram ca nu e vorba de nicio exagerare. Pacientii cu epilepsie sunt extrem de sensibili la schimbarea brandului, iar riscul aparitiei de crize este confirmat de studii, medici si apartinatori. In plus, in cazul pacientilor cu forme severe, cum este si Sindromul Dravet, vorbim de crize de o intensitate deosebita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tu ce ştii despre epilepsie?

Cum să te implici

Pentru realizarea proiectelor noastre, avem nevoie de sprijinul tău.

Află cum poţi ajuta

Made by Dravet.ro

Braţară silicon
40 RON

Vezi toate obiectele >

Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare este membru fondator al Federației Europene pentru Sindromul Dravet (DSEF)